Tips van grootmoeder die écht werken
Lifestyle

9 tips van grootmoeder die écht werken

We kennen allemaal wel van die tips, die oma doorgegeven heeft aan je moeder en die zij weer aan jou heeft doorverteld; van die handige weetjes, die je kunt gebruiken bij huis-tuin-en-keuken-calamiteiten. Er zijn ondertussen complete websites gevuld met deze tips, maar ik heb er een paar die écht werken.

De hik

De pindakaas-tip is een veel gehoorde bij de hik: neem een hapje pindakaas en slik die langzaam door. Ik heb ‘m geprobeerd, maar ik krijg pindakaas zonder boterham eronder gewoon echt niet weg…. Wat bij mij wel helpt, is het volgende: haal diep adem, neem een slokje water en slik dit water zonder adem te halen in drie slokken door. Succes gegarandeerd!

Vlekken in witte kleding

Je kent het wel, sta je te koken met dat enige nieuwe witte shirtje aan, roer je iets te enthousiast door de saus en hoppa…. spetters! Nu is een schort omdoen natuurlijk de allerbeste oplossing, maar als de zon schijnt, is dit ook een hele goeie: verwijder de vlekken zoveel mogelijk met een schone doek en heet water (mag best lekker nat worden) en leg het kledingstuk dan te drogen in de zon. Zeker weten dat de vlekken weg zijn als je shirt droog is!

Muf ruikende wasmachine

Hoewel ik mijn wasmachine na het wassen altijd open laat staan, komt er toch af en toe een muf luchtje uit. Dit komt door vetluis, dat ontstaat doordat zeepresten zich vermengen met alle viezigheid die uit je kleding komt. Dit is een prutje waarin bacteriën zich prima op hun gemak voelen. Omdat we tegenwoordig vanuit milieu-technisch opzicht steeds meer op lage temperaturen wassen, kunnen deze wasmachine-bacteriën prima overleven.
Daarom draai ik één keer in de 3 of 4 weken een (lege) kookwas met een vaatwastablet in de trommel. Je kunt ook een scheutje schoonmaakazijn aan elke was toevoegen, maar ik gebruik dan toch liever lekker ruikende wasverzachter…

Avocado-tip

Ik maak regelmatig guacamole. Als je deze te lang laat staan, wordt-ie bruin. Je kunt wat extra citroensap toevoegen om dit te voorkomen, maar dit komt de smaak niet altijd ten goede. Als je de guacamole gemaakt hebt en je stopt de avocado-pit er in, dan blijft-ie mooi van kleur. Kun je ‘m ook iets ruimer van tevoren klaarmaken…. altijd handig bij een feestje! O ja, niet vergeten de pit te verwijderen voordat je je guacamole op tafel zet!

Fruitvliegjes

Oh, wat zijn die beesten irritant! Ze vliegen altijd zo lekker voor je gezicht en onder je neus en zijn bijna niet te vangen. Met deze tip ben je er zo vanaf: vul een klein glaasje voor de helft met appelsap en voor de andere helft met azijn. Doe hier een paar druppeltjes afwasmiddel bij, binnen de kortste keren zit het glaasje vol met gesneuvelde fruitvliegjes.

GFT kliko

In de winter hebben we geen problemen met de groene bak, waarin we al ons groente-, fruit- en tuinafval in gooien. Maar zo gauw de temperaturen omhoog gaan, begint er van alles en nog wat in te groeien met alle daarbij horende geuren en kleuren. Dit kun je voorkomen door een paar oude kranten op de bodem van de kliko te leggen. Zorg er ook voor dat de deksel niet helemaal dicht kan door hier een dunne lat o.i.d. onder te leggen. Hierdoor blijft de bak droog en stinkt-ie niet én de bodem blijft na het legen schoon, omdat de kranten alle vocht en andere nattigheid opnemen!

waslijn, wapperende was

Ook zo’n hekel aan strijken?

Deze tip kwam ik laatst een keer tegen in een tijdschrift, deze is op mijn lijf geschreven. Ik hou zo niet van strijken, vind het echt het minst leuke huishoudelijke klusje, dus deze tip heb ik meteen uitgeprobeerd. En het werkt!
Niet alle kleding mag in de droger, maar vaak moet deze kleding (bloesjes, t-shirts, overhemden) helaas wel gestreken worden als het van de waslijn komt. Maar als je deze kledingstukken tóch even 10 minuten in de droger doet op een lage temperatuur en ze dan ophangt, dan is de strijkkans echt met 50% verminderd. Top tip!

Hoesten

Iedereen weet vast wel dat honing wonderen doet bij hoesten. Het verzacht de keel en vormt tevens een anti-bacterieel laagje. Het volgende drankje is mierzoet, maar het helpt echt: voeg aan 200 ml kokend water 3 eetlepels honing en 3 eetlepels suiker toe. Roer goed door en laat het afkoelen. Je hoeft het niet in één keer op te drinken, dus houd dit bij de hand als je last hebt van een vervelende hoest en neem af en toe een slokje.

Gourmetluchtjes verwijderen

Als je gaat gourmetten en steengrillen ruikt alles en iedereen naar die vettige baklucht. Als je voordat je gaat gourmetten een spons in azijn drenkt en deze op een schoteltje in de kamer legt, zal dit een groot deel van de geur absorberen.
Je kunt na afloop ook een laurierblaadje verbranden, doet het ook goed!

Hopelijk heb je iets aan deze tips; mocht je een goeie of ludieke aanvulling hebben, let me know!

Liefs,
Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *